Skaut av frikar er en nydelig danseforestilling som setter lys på kjønnsrollene i den norske folkedansen. Gjennom forestillingen ser vi fem kvinner som danser både de feminine og de maskuline delene av forestillingen. Hele danseforestillingen gir oss det store spørsmålet, om det norske skautet også kan se dagens lys etter at hijaben og niqaben har nå fått sin scene her i Norden.

 

Skaut gir oss alt fra latter til tårer. Forestillingen starter rolig med tre av kvinnene på scenen, ettersom at de to siste går gjennom amfiet på hver sin side gjennom publikum og roper over til hverandre. Det vi også syntes var flott var hvordan de klarte å fange publikums oppmerksomhet fra første minutt helt til forestillingen var over. Noe som vi ble ekstra oppmerksom på var bruk av virkemidler og hvordan en hel fortelling ble forklart gjennom tekstil og bevegelser. Men også folkedansen med hallingkast med en moderne versjon.

 

Det vi også elsker med skaut var hvordan de også ga rom for humor samtidig som de tok up viktige samfunns temaer. Noe i denne forestillingen som også ga oss «wow» følelsen var hvordan de viste oss hvordan vi mennesker reagerer for samfunnsendring og identitets-endring.  Gjennom med å vise hva som skjer når en tar av seg skautet og kjolen.

 

Dette var en nydelig forestilling som vi tror alle i salen likte. Danseforestillingen passer for de fleste folk, men mest for de som er interessert i scenekunst og for ungdom og opp.

 

Maja 15år

Foto: Antero Hein