IESTEV er et band som består av den samiske artisten Maxida Märak, Linnea Ellis, John-Kåre Hansen, Øivind Nussle og Hans-Urban Andersson. Sammen har de laget en minnerik og viktig konsert for ungdom mellom 13-18 år. Tekstene til Maxida handler om viktige temaer som menneskerettigheter og ytringsfrihet, og mellom sangene snakker artisten litt om det hun synger om, blant annet hvordan verden er blitt i dag gjennom sosiale medier. Dette er en konsert som har en perfekt balanse mellom kultur og det moderne.

Musikken som blir brukt er elektronisk og inneholder blant annet rap. På andre siden blir det også brukt strykere som cello og fiolin som virkelig balansere ut det elektroniske. Noen av låtene kan være litt intense for enkelte, men de inneholder også mer rolige deler. Så vi syntes ikke dette gjorde noe. Tekstene hennes handlet om viktige ting men fordi hun sang på svensk var det i noen deler av sangene vanskelig å forstå hva som ble sunget.

Tillegg til musikken besto også konserten av lysshow og film. De spilte inne i en stor opplyst lavvo, og ved hjelp av denne ble det vist film som passet til musikken som ble spilt. Dette var et fint element og gjorde konserten mer underholdene. Her ble det spilt på ulike former og mye av filmen var av ulike naturlandskapet og fortalte noe om teksten som ble sunget. Det ble også brukt ulike lyskastere og røykmaskiner, og her var styrke og farge på lysene tillegg til at lysene bevegde seg rundt i salen. Det var kult at lysene beveget seg i takt med musikken men man ble ofte blendet av dem, og dette var litt irriterende.

Vi som så konserten synets at dette var en underholdene konsert. Vi syntes det var bra at sangtekstene snakket om viktige temaer som burde snakkes om. Vi håper at andre ungdommer også får mulighet til å se på konserten og vi håper å få se den igjen.

 

Fotograf: Patrik Lindén