For arrangører
– om å legge forholdene til rette

Planleggingen foran et arrangement, dreier seg mye om å avklare forventninger fra begge parter på forhånd. Det er viktig å avtale en fast kontaktperson for gruppen, slik at de kan forholde seg til samme person under hele oppholdet. Avklar alltid tekniske spørsmål før gruppen ankommer. Se forøvrig punktet om dette under. Legg merke til at det kreves litt ekstra forberedelser for danseforestillinger.

Rommet

Det er svært viktig at gulvet er rent. Scenen må, om ikke annet er avtalt med gruppen, være kostet og våttørket (OBS! ikke med grønnsåpe for da blir den glatt).

Om gruppen har bedt om at spillelokalet skal blendes, betyr dette at rommet skal være helt mørkt. Det holder ikke å trekke for gardinene. Sjekk dette med gruppen.

Husk å sørge for at utøverene har tilgang til garderobe/skifterom i nærheten av scenen. Om ikke annet er avtalt bør det også være tilgang til dusj fra garderoben.

Spesielt for danseforestillinger :
Gulvet i spillerommet betyr mye i en danseforestilling. Danserene hopper, ruller seg og ligger på gulvet. (Merk at disse punktene også er gyldige i en del teaterforestillinger.) Derfor bør man tenke på følgende:

Sjekk gulvet! Selv om det ligger en plastmatte på gulvet, kan denne ligge direkte på betong. Dette er for hardt til å danse på, og forårsaker skader hos danserene. For å finne ut om gulvet er egnet, prøv å stampe hardt uten sko. Da kan du som regel få et godt inntrykk av hardheten.

For danseforestillinger bør man forsøke å unngå tregulv. Sjekk om du kan bruke gummimatter. Dansematter kan man kjøpe/leie flere steder. Enkelte dansegrupper har også dette selv.

For å unngå muskel- og leddskader må lokalet være varmt allerede når utøverene kommer for å varme opp.

Teknikken

Undersøk alltid på forhånd hvilke behov gruppen har for teknisk utstyr. Lyssettingen er viktig for å skape rommet i en forestilling. Ofte har gruppen uttalte krav til el-uttak for at lyssettingen skal fungere. Noen grupper vil ha behov for å transportere store mengder utstyr, og kan trenge en form for lasterampe i nærheten av scenen. Pass på å få alle slike data før gruppen ankommer.

Mange bruker ferdig innspilt musikk og trenger annlegg til dette, og eventuelt til musikere på scenen. Sjekk med gruppen hva de trenger og hva de kan skaffe selv.

Teknisk personal eller vaktmesterhjelp kan behøves hele tiden. Lag en avtale med gruppen angående dette.

Markedsføring

Avtal på forhånd hvilket materiale du trenger for å gjennomføre markedsføringen. Dette kan inneholde brosjyrer, flyveblader og pressebilder. Om det er en skoleforestilling kan det finnes særskillt lærermateriell. Husk at alle forestillinger fra Scenekunstbruket skal merkes med vår logo.

Trivsel

Noen ganger trenger gruppen bærehjelp med tunge løft. Tenk på at det også kan trenges når forestillingen er over og man er i ferd med å rigge ut.

Når gruppen ankommer er det viktig at noen tar imot dem. En termos kaffe og et smørbrød kan være nok til å skape en følelse av å være velkommen, og kan få den mest reiseslitne danser eller skuespiller til å kvikne til.

Skal gruppen overnatte, kan du forsøke å ta en kikk på hotellrommet før de kommer. Et hyggelig rom betyr mye når man er på turné og sover mye borte.

Nøl aldri med å stille spørsmål om det er noe du lurer på.

Lykke til med ditt arrangement!