Stykket LAUS av Desiree Bøgh Vaksdal setter deg inn i tankene og følelsene til et voldtektsoffer.

 

LAUS handler om Hove som møter vennegruppa si på en fest, etter de ikke har sett hverandre på en stund. De drikker og har det gøy, men Hove blir litt ukomfortabel når Mathias kommer på festen. Hun går på do for å komme seg litt vekk, men Mathias følger etter henne.

 

Senere i forestillingen får vi vite at Hove ble voldtatt på doen. Stykket setter oss inn i tankene og følelsene til et voldtektsoffer og viser hvor vanskelig det kan være å gå tilbake til hverdagen etter en slik hendelse. Vi får også se hvordan venner kan svikte. Stykket viser også godt hvordan et avhør etter et overgrep kan oppleves og hvordan en slik rettsak ofte ender.

 

LAUS var et stykke som klarte å være morsomt, men også seriøst samtidig. Mange kostymer og forskjellige rekvisitter i sterke farger skapte et spennende bilde, men ofte ble det litt for vulgært, synes vi. Mange av karakterene var veldig bra utført, men noen av karakterene tilsvarte veldig til noen stereotyper, som ble litt mye i deler av stykket. Ellers synes vi at stykket gjorde en veldig god jobb på å vise synsvinkelen til et voldtektsoffer. Starten på forestillingen var litt treig, men kom seg veldig etter en spektakulær monolog fra hovedkarakteren.

 

Selv om dette stykket var litt vulgært tenker vi at det godt kan vises fra 9. trinn og oppover fordi forestillingen presenterte et viktig team veldig bra. Forestillingen viste tankegangen til Hove på en annerledes måte en noe vi har sett før og det var veldig spennende. Vi synes denne forestillingen var veldig bra, og det er ikke mye negativt å peke på.

 

Av Ella (15) og Mie (15) på marked for scenekunst 2023

Foto: Ingrid Nordahl