Denne forestillingen handler om tre søsken som har mistet foreldrene sine. Det er julekveld og de bor på et nedslitt og dårlig pensjonat.

Den ene søsteren prøver å skaffe penger, og kommer hjem med en fremmed mann. Denne mannen skal hun skaffe penger fra, men de andre må gå ut så de kan ”prate sammen”. Ute i kulden møter de en engel. Dette er ingen tradisjonell engel. Engelen røyker, er ironisk og har ikke vinger som hun påstår har lagt på et lurt sted.

Dette er en forestilling som fokuserer på hvordan det er å være alene på julaften, og hvordan familiemedlemmer kan bringe oss sammen.

I alle tre forestillingene viser de tre ganske forskjellige måter å tolke et manus på.

IMG_4732

Den mangfoldige scene hadde valgt en abstrakt syn på dette stykket. De hadde en veldig fin måte og fordele plassene på scenen, slik at det var aldri noen klumpet opp i et hjørne. Ved hjelp av lys så visste publikum hvem fokuset holdt seg på. De hadde også valgt å ta stykket på nynorsk på måten det hadde blitt skrevet.

IMG_5020

Bærum barneteater hadde valgt andre måter å gjennom føre manus, de hadde gjort miljøet og karakterene til realistiske og troverdige. Man skjønte godt at de hadde arbeidet godt sammen på grunn av kjemien mellom skuespillerene, og troverdigheten i stemmen. Som virkemiddel brukte de mye av rekvisittene som hjalp dem mye.

IMG_5292

OBUT gjorde en blanding av realisme og abstrakt skuespill. Og hadde også valgt å ta stykket på nynorsk. De hadde et problem med at de var mange skuespillere, som de løste på en fin måte, at de la inn ekstra scener som de hadde lagd selv. De hadde brukt lys og plasseringer på scenen som virkemidler, som ga en fin overgang når bytting av scener.

I konklusjon er dette et bra stykke. Selv om alle tre gjorde det på tre forskjellige måter forsto man hvordan regissørene hadde tenkt. Manuset har et fint budskap, og jeg liker hvordan det er skrevet.

Jeg vil anbefale alle disse tre stykkene i høyeste grad.

Manuset til stykket er skrevet av Ragnar Hovland.

En anmeldelse av Tara F. Johnsen

DUS – Den Unge Scenen er et prosjekt hvor profesjonelle dramatikere leverer nye scenekunsttekster som blir tolket av ungdom.

Bilder: Karoline Bjune/Dramatikkens hus