Sirkus Grønland er mer enn en teaterforestilling; det er en hendelse, et event, en fortelling om en by i byen. Det største landet i hele Oslo. Publikum vandrer rundt og opplever sang, dans, fortellinger, og om du er ekstra heldig, får du også sett sykkeltyvens hemmelige rom, langt under bakken. En odyssé hvor alle får oppleve noe unikt, og ingen får oppleve alt. Velkommen til Sirkus Grønland. 

Mikkel, Iulian, Sarah og Vera deler sine inntrykk og tanker etter å ha sett Sirkus Grønland med Helge, som har vært deres mentor under Heddadagene. 

 For Mikkel var forestillingen både spennende og variert. – “Det var mye god musikk og morsomme parodier av eiendomsmeglere og utbyggere.” Iulian satte pris på utendørsaspektet av forestillingen “Jeg syns det var veldig interessant, fordi forestillingen ble spilt utendørs, ikke inne i et teater” forklarer han. “Man var aktiv og beveget seg mye rundt i Grønland mens man fulgte etter skuespillerne.” Sarah og Vera beskriver Sirkus Grønland som en unik, interessant og underholdende opplevelse, selv om de dessverre ikke fikk med seg alt på grunn av stor folkemengde og dårlig vær. 

Når det gjaldt hva som gjorde mest inntrykk, nevner Mikkel spesielt åpningstalen. “Der la de mye vekt på hvor unikt miljø Grønland har, sammenlignet med andre bydeler i Oslo.” Iulian forteller at han ble fascinert av en del av forestillingen der noen få utvalgte i publikum fikk en gul lapp med beskjed om å følge de gule pilene. Han var en av de heldige og fulgte pilene som ledet inn i et parkeringshus: «der viste en skuespiller hvordan de lagde musikk av en sykkel som var koblet til masse utstyr.”

For Sarah og Vera var det musikken og kostymene som virkelig fanget deres oppmerksomhet. “Det som gjorde mest inntrykk på oss var musikken og kostymene,” sier de. “Det var det første som fanget vår oppmerksomhet. Det var mye forskjellig livemusikk, og kostymene var gjennomførte og morsomme.”

Men hva handlet Sirkus Grønland om for dem? 

For Mikkel handlet Sirkus Grønland om å vise frem det positive ved Grønland, en bydel som ofte blir assosiert med negative hendelser. “For meg handlet Sirkus Grønland om å vise fram det som er bra med Grønland,” sier han. “Mange som bor i Oslo hører mye fælt om hendelser som skjer der, og det er det eneste mange assosierer med Grønland med. Denne forestillingen ‘utfordret’ det litt og viste at Grønland er en fin bydel med mye liv og unik kultur. For eksempel legger de mye vekt på frukt, som et gjennomgangstema i forestillingen. Frukt – som et kjennetegn på Grønland.” Sarah og Vera opplevde at Sirkus Grønland handlet om å skape fellesskap og fremheve hva Grønland er på en humoristisk måte. 

Iulian, som ikke fikk sett hele forestillingen på grunn av styrtregnet, satt igjen med et inntrykk av Grønland som et kaotisk, men vakkert sted. “Det jeg sitter igjen med er at Grønland er et veldig fint sted å være. Det er kaotisk, men det er det som gjør det nydelig. Det var også en scene med noen «businessfolk» som snakket om potensiale hele tiden, og jeg tenkte at det sikkert er masse bedrifter som på en måte vil ta over Grønland. Gjøre Grønland til noe annet enn det er.”

Tre øverste foto: Maren Blomstereng
To nederste foto: Unge stemmer

Sirkus Grønland

Unge stemmer så forestillingen torsdag 6. juni og søndag 9. juni under Heddadagene 2024

Regi, idé og prosjektutvikler: Mine Nilay Yalcin
Kostymedesigner og scenograf og regi-assistent: Heidi Dalene
Komponist: Brage Rognlien
Kostyme- og scenografassistent og regiassistent: Madeleine F. Røseth
Teknisk ansvarlig: Kai Fjell
Installasjonskunstner: Alf Ollett
Produsent: Anja Olsson Kjærnli

Utøvere: Lisa Birkenes Thun, Sofia Knudsen Estifanos, Hina Zaidi, Madeleine F. Røseth, Ragnhild Blomstrøm, Amalie Sasha Schanke, Victor Kimathi Mathi, Taro Vestøl Cooper, Junaid Khan, Jawad Aziz, Kaleb Haile, Wael Jaohar, Manikrat Singh, Cesilie Geanina Jørgensen, Farqaleet Iqbal, Hanna Ocide Kidula, Anna Trindade Eriksen, Khadeeja Ahmed, Turid Rachel Bråten, Sunniva Mathe, April Notvik Kristiansen, Jules Akvama, Mobeen Shayan Ahmed og Akram khan Nasir.

Grønlandskorpset: Brage Rognlien, Lius Barusch, Maria Eva Orieta, Ole Magnus Næsbakken, Alexander Bosrup Karlsen og Ombeline Chardes

Sirkus Grønland er produsert av Mine Nilay Yalcin i samarbeid med Nordic Black Theatre og SPKRBOX.
Forestillingen er støttet av Kulturdirektoratet, Fond for lyd og bilde, Scheiblers legat, Nordic Black Theatre, Bergesenstiftelsen, Koro – Kunst i offentlig rom, Oslo Kommune, FFUK, Interkulturelt museum, Oslo teatersenter og Sparebankstiftelsen.

Foto: Maren Blomstereng