Jeg har vært og besøkt Pioneer Works i Red Hook, Brooklyn New York. Pioneer Works er et kultursenter hvor det blir satt opp alt ifra kunstutstillinger og teater, til konserter og forelesninger. Siden Pioneer Works omhandler et så bredt spekter av retninger innenfor kunst og kultur så er det også veldig mange forskjellige mennesker som jobber i huset. På omvisningen rundt fikk vi hilse på mange unge mennesker som jobber som feks. ingeniører og kodere. Vi møtte også kunstnere som hadde fått noe som de kaller  “residency” i huset i alt ifra en uke til flere måneder. Dette betyr at kunstneren får bosette seg i et lite studio, og kan bruke alle ressursene i huset til å utvikle nye prosjekter. I gjengjeld så tar artisten kanskje del i arbeid på huset.

Mesteparten av bygningene i området av Red Hook er varehus og fabrikker, og gatene kan fort virke litt triste og grå. Midt oppi dette står Pioneer Works, som egentlig også er et gammelt varehus, som nå har blitt forvandlet til et hus for kunst og kultur. Pioneer Works virker også som et møtepunkt for menneskene som bor rundt. De har familiedager, holder forelesninger og åpne arrangementer som skal styrke samværet i miljøet rundt. Pioneer Works er et kulturelt senter midt i et rimelig trøblete nabolag. Likevel får de til å få med veldig mange rundt på en inkluderende måte, ved å tilby arrangementer av alle sorter og hele tiden jobbe med miljøet i området rundt. Jeg tror at slikt miljøarbeid er veldig bra uansett hvor man bor, og skulle ønsket at det fantes et like bra kulturtilbud i hjembyen min.

Pioneer Works samarbeider også med alle skolene i Red Hook, for å spre kunst og kulturell utdanning til barn og unge i området. Dette betyr at skolene blir invitert på forskjellige forestillinger og workshops. Jeg mener selv dette er utrolig viktig, og jeg tror at arbeidet Pioneer Works får til er en stor inspirasjon for andre. I Norge har vi jo DKS, som er hovedkilden til kunst og teater for det store flertallet av barn og unge i Norge. Utenom DKS besøkene vi får, er det sjeldent noe mer samarbeid mellom skolene og kultursenter i nærområdet. Dette er synd, for det hadde vært gøy med mer kunst og kultur i skolehverdagen.

Til slutt var vi og hilset på Dustin Yellin, mannen som står bak Pioneer Works. I 2011 startet han senteret, som idag for det meste er finansiert av pengene han får utifra å selge sine veldig ettertraktede glass skulpturer. Dustin lager skulpturer hvor han limer sammen store plater av glass, og imellom så enten maler han eller limer inn utklipp, slik at når han setter sammen platene så blir det skapt et bilde. Bildene han skaper er veldig detaljerte og innholdsrike. Et av bildene var f.eks. et stort menneske som var satt sammen av masse små utklipp fra aviser og magasiner. Så man nærmere på bildet, så kunne man se at det ikke bare var tilfeldige utklipp, men biler og hus og små mennesker som fikk det til å se ut som en stor by inni bildet.

Dustin har med seg et team på ca. 20 mennesker som jobber med han på prosjektene. Det siste store prosjektet han lagde var syv slike glass blokker, satt sammen til å skape et bilde av hvordan jorda går under og blir til sørpe for så å slukes ned i sjøen. 

Alt i alt så var Pioneer Works et ekstremt interessant og inspirerende sted å besøke.

 

Det siste store verket til Dustin Yellin.