En musikalsk historie om bestefedre, fedre og sønner
Bertine og Kathrine (15 år)
Forestillingen Crooners handler om fedre og sønner, og sammenhengen mellom far og sønn. Historien utforsker hvordan det er å oppleve tap, og hvordan man prøver å løse det.
I forestillingen er det musikknumre underveis hvor det spilles på mange forskjellige instrumenter. Det er beroligende å se en forestilling som velger å ha samme tempo hele tiden. Musikken skaper ulike stemninger når historien forteller nytt, uten at tempoet endres.
Scenen består av en sandkasse, og et stort teppe som henger fra tak til gulv. Teppet har en kul effekt der det blir gjennomsiktig når gruppen spiller musikk bak det, men tett – som en bakvegg – i andre scener. Sanden kan være et symbol på mye, som tid, minner og glemsel. Mye er dermed åpent for tolkning.
Crooners er en hjertevarm forestilling som tar for seg mange ulike temaer. I starten dreiet det seg om en ung gutt som prøver å komme til bunns i mønsteret som har preget mennene i hans familie. Det blir sagt at faren til den unge gutten er deprimert, og at det er derfor han forlot familien. Videre blir det forklart at grunnen til dette kan være at hans far igjen var sint, og så videre. Men etter hvert som gutten utforsker saken, kommer flere temaer til syne, som død, krig, kjærlighet, minner og tilgivelse.
Disse temaene blir utforsket på en fin, men også litt melankolsk måte, noe musikken bidro til. Den fulgte historiefortelling, hvis stemningen var humoristisk, bygde musikken oppunder det, hvis stemningen var dyster, bidro musikken også til det.Både teksten og musikken rørte ved det barnslige, og vi mener at forestillingen er passende for alle aldere, men de fra 14 år og oppover vil nok forstå handlingen bedre.
Crooners er en rørende forestilling som viser godt hvordan mange menn tenker. De tre mennene på scenen blandet humor inn i noe trist på en veldig bra måte. Publikum lo flere ganger. Musikk ble spilt når det passet seg, og det var veldig imponerende hvor mange instrumenter de klarte å spille, når de var så få.
Forestillingen passer for de som ikke kjeder seg så lett, og de som klarer å følge godt med. Det er en veldig bra forestilling som forteller en interessant historie, vi vil anbefaler den til de som ønsker å se en avslappende forestilling, men som også vil bli rørt og høre god musikk.
Showbox 2024
Premiere, 26. november
Utøvere: Nils Oortwijn, Helder Deploige og Vaclav Kalivoda
Scenograf: Katja Ebbel
Dramaturg: Ingeborg Larsen
Lysdesign: Christian Paulsen
Regi: Kjell Moberg
Forestillingen er produsert med produksjonsmidler fra Scenekunstbruket, Norsk Kulturråd og Asker kommune.
State Fund of Culture Czech Republic and EU through Czech recovery plan.
Foto: Lars Opstad