Pilotprosjektet der forestillinger fra vårt repertoar turnerte i kulturhusslynger er nå over. Hvordan har det gått? 52 kulturhus søkte om å få delta, og tre slynger med til sammen 16 hus ble plukket ut i samarbeid med Norske kulturhus: i Finnmark og Troms, Vestland og Agder.  

Tre turnéslynger – tre unike forestillinger 

De tre kulturhusslyngene valgte hver sin forestilling fra Scenekunstbrukets repertoar basert på hva de ønsket å tilby sitt publikum. I nord la Katma med barneforestillingen Ritsj ut på veien i september 2024. På nyåret 2025 dro ungdomsforestillingen Emma til Vestlandet, mens Feil Teater med Jorda rundt på 80 dager turnerte på Sørlandet. 

Fullsatte saler og ekstraforestillinger i Finnmark 

Fire kulturhus i Finnmark fikk besøk av Katma med forestillingen Ritsj, som retter seg mot de aller minste barna under skolealder. Flere av visningene ble raskt utsolgt, og det ble satt opp ekstraforestillinger! 

Ritsj er en forestilling med teip som gir publikum rom for undring og deltakelse, og etter forestillingen får barna være med og leke med teipen. I 2020 vant forestillingen Heddaprisen for beste barneforestilling. Katrine Strøm i Katma forteller at de er stolte og glade over at kulturhusene i Finnmark valgte nettopp dem til den første turnéslynga:  – Av mange fine øyeblikk var det ett som skilte seg ut. Et barn som hadde sett forestillingen på Finnsnes ville se den en gang til. Dagen etter dukket barnet opp igjen sammen med faren sin da vi spilte i Målselv, en og en halv times kjøretur unna. 

Foto Ritsj: Dánil Røkke

Pizza, teater og ungdom i Vestland 

Emma er en ungdomsforestilling av Sacha Slengesol Balgobin og Elg Elgesem, med musiker Maria Sahba på scenen som DJ og vokalist. Forestillingen tar for seg kampen mellom rus og kjærlighet og retter seg mot ungdom og unge voksne. Emma ble vist på fem kulturhus i Vestland fylke. 

Ungdom kan være en vanskelig målgruppe å nå, og kulturhuslederen i Stryn forteller at de la opp til en helhetlig opplevelse med mat, sang fra kulturskolen og premier: – Vi gjorde en litt større greie ut av det og fikk til et samarbeid med miljøveilederen i kommunen. De sponsa pizza til alle som henta ut billett før visninga, og vi hadde sjokoladekake etterpå. 

Dette senket terskelen for å komme, og Sacha forteller at de fikk mange gode tilbakemeldinger fra publikum. Helsestasjonen for ungdom, rustjenesten i kommunen og organisasjonen Voksne for Barn var også til stede, slik at de som hadde behov kunne ta en prat med dem etterpå. I Stryn endte de opp med 140 publikummere på Emma

Sacha forteller at mange av de unge de møtte på turneen ikke var så vant med teater, kanskje spesielt ikke en forestilling som er så åpen for tolkning, og at de derfor følte et ekstra ansvar for å gi dem en god opplevelse og være tilgjengelige etter forestillingen. Kåre Bruvoll Alme i Stryn kulturhus bekrefter at kompaniet stilte opp. – Det var en veldig kjekk produksjon å få besøk av. Emma-gjengen var utrolig blide og imøtekommende, og de leverte knallbra på scena. Sacha på sin side håper at ordningen blir etablert, de vil gjerne turnere mer i kulturhusene. 

450 publikummere i Arendal – Feil Teater begeistrer 

Foto: Eilif Fjeld Teisbo

Siste gruppe ut var Feil Teater, som spilte forestillingen Jorda rundt på 80 dager på Sørlandet. Forestillingen, som retter seg mot barn i barneskolealder, spilte blant annet for 450 publikummere på Arendal kulturhus! Feil Teater er opptatt av at scenekunst skal være tilgjengelig for alle og sier at med en turnéordning som dette kan kulturhusene ta lavere billettpriser: – Dette var en fantastisk mulighet både for oss og for publikum, og det er fint om en slik formidlingsordning kan bidra til å gjøre flere teateropplevelser på kulturhus rundt om i Norge billigere og dermed tilgjengelig for alle uavhengig av inntekt, sier Mathias Augestad Ambjør fra Feil Teater.

Kompaniene forteller om kulturhus som har tatt dem godt i mot og de har spilt i saler av ulik størrelse på turneene sine. De synes det er fint å vise at forestillingene deres er så fleksible at de både kan spilles i gymsaler og i små og store saler på kulturhus. Feil Teater mener at denne typen turné er en mulighet for produksjoner som ofte spiller i alternative rom til også å få løftet forestillingene inn på kulturhusene. 

Veien videre – hva har vi lært? 

Vi i Scenekunstbruket mener vi gjennom piloten har fått bevist potensialet som ligger i formidlingsordningen vår. Her får ferdigproduserte og kvalitetsvurderte scenekunstproduksjoner av erfarne, profesjonelle og prisvinnende kompanier en arena også på kulturhusene, som på sin side kan programmere ut ifra lokale forhold og ønsker.  

Nå vil vi evaluere piloten ytterligere for å se hvordan vi kan ta dette videre. Også for å kunne overbevise politikere og bevilgende myndigheter om potensialet og mulighetene. 

Turnépiloten har bekreftet at kulturhusene ønsker muligheten å programmere mer scenekunst for unge, og at det finnes et publikum som er sultent på disse opplevelsene. Med den eksisterende ordningen og systemene som Scenekunstbruket og kulturhusene sammen innehar er det lite som skal til for å iverksette en bærekraftig modell med arrangørstøtte til kulturhusene. Både arrangører, kunstnere og publikum vinner på en styrket arrangørstøtte for kulturhus!