La Balle Rouge
La Balle Rouge er en vakker, hjerteskjærende og rørende forestilling. Vi blir tatt med på en reise, hvor vi går innom temaer som kjærlighet, forelskelse, skilsmisse og barn i oppveksten. Hele forestillingen starter med en mørklagt scene. Den blir opplyst og i lyset kan vi se en mann som spiller trekkspill og en rød ball på en liten scene lenger bak. Plutselig kommer to skumgummi-figurer til syne – en gul og en blå. De er nysgjerrige på hverandre og ballen. Etter en stund innser de at ballen må tas godt vare på, og for å gjøre det må de bygge noe stabilt som kan passe på den. I dette tilfellet symboliserer ballen en forelskelse som blir et stabilt forhold. Den gule skumgummi-figuren og den blå får noe som kan forestille et barn. Først er det to grønne skumgummi-figurer som så ut som – og jeg siterer et av barna som satt i salen – mark. De lekte med hverandre og formet til slutt en barnelignende figur. Etter at foreldrene har lekt litt med barnet og ballen, faller noen av klossene fra bygningen de bygget tidligere ned og musikken blir dyster. Det virker som om de ikke lenger klarer å ta vare på ballen og de begynner å bygge ned tårnet deres. De ser på barnet, men fortsetter å ta fra hverandre de siste delen av forholdet sitt. Barnet hopper på ballen og scenen de har stått på deler seg i to. Foreldrene til dette barnet prøver å lokke det til seg, men barnet er tryggest på ballen. Nå tror jeg ballen symboliserer en trygg havn for barnet hvor den kan være seg selv. Ballen vokser og blir til slutt en diger ball, full av kjærlighet.
La Balle Rouge er ment for barn mellom 6-9 år, men jeg ser ingen grunn til at den ikke kan være for eldre barn. Den er morsom å se på og godt laget. Den har også et veldig dypt budskap som ikke småbarn forstår. Fremdeles så tror jeg at denne forestillingen også appellerer til mindre barn og påvirker dem på en måte de selv ikke forstår. Fred Ferrand (trekkspiller), Franck Jublot (dukkefører) og Denis Garénaux (dukkefører) var flinke til å ta med publikum og engasjere oss i forestillingen. Musikken er veldig med på å sette en stemning og hjelper oss enda bedre å forstå det som skjer, mer enn figurene kunne uttrykke selv. Det er lett å skjønne at denne forestillingen vant to priser under YAMawards 2017: Best small ensemble og Best production.
Hvis du ønsker å se La Balle Rouge, så er det best i en ordentlig sal, ikke en gymsal. Dette mener jeg fordi det at vi ikke så menneskene som jobbet bak figurene og fikk hjelp av scenelysene til å sette stemning, hjalp oss i salen med å forstå stykket.
For å oppsummere, så er dette et meget godt stykke som også kan vises for eldre barn, med et dypt budskap som alle kan forstå hvis de ser nøye nok etter.