30. april, 2025
19. mars, 2025
Møt unge stemmers mentorer
Under veiledning av kritikerne Per Christian Selmer-Anderssen og Anette Therese Pettersen skal 12 unge stemmer fra Stor-Oslo, Drammen og Østfold utforske hvordan de kan uttrykke seg om scenekunst og på den måten bidra til en mer mangfoldig offentlighet.
Unge stemmer ble etablert i 2012 med ønske om å gi ungdom en offentlig plattform der de kunne utrykke seg om scenekunsten som skapes for dem. I tillegg til redaksjoner på Showbox-festivalen, har prosjektet samarbeidet med festivaler og skoler flere steder i landet. Ønsket om å utvide prosjektet og gi ungdom muligheten til å jobbe med kritikk gjennom hele året har lenge vært til stede. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB utvider vi nå til helårsredaksjoner fra Stor-Oslo, Drammen og Østfold som følges opp av to kritikkmentorer.
Stadig viktigere med en kritisk offentlighet
Vi er svært glade for å ha fått med oss de erfarne scenekunstkritikerne Per Christian Selmer-Anderssen og Anette Therese Pettersen som mentorer for Unge stemmer.
Per Christian, som blant annet skriver for Aftenposten og har bakgrunn som journalist gleder seg stort til å møte ungdom som er interessert i scenekunst og vil lære mer om kritikk. – Slik jeg ser det, er det stadig viktigere med en sunn og kritisk offentlighet, og den kan ikke bare være på 40-åringenes og mediehusenes premisser. Derfor er jeg svært spent på hva de unge stemmene bringer til bordet, sier han entusiastisk.
Anette har nettopp levert sin doktorgradsavhandling om ungdommers opplevelse av scenekunst der hun gjennom kritikkverksteder har undersøkt hvordan spor fra en forestillingsopplevelse kan komme til utrykk. Hun ser også fram til å bli kjent med ungdommene, finne ut av hva slags scenekunst de er interessert i, og hva slags kritikk de kan skrive og gjøre. – Dette prosjektet er jo et slags samlingsbasert kritikerakademi, hvor jeg håper at vi kan bidra med metoder og diskusjoner som gjør at de som deltar kan utvikle sine stemmer.
Kritikk, habilitet og scenekunst
Første møte mellom mentorene og ungdommene finner sted i Drammen i starten av april, hvor de vil diskutere hva kritikk er, snakke om habilitet og uavhengighet, samt se forestillingen Hans og Grete på Brageteatret.
Mangfoldige perspektiver styrker prosjektet
De unge stemmene er i alderen 15 til 19 år, kommer fra Oslo, Lillestrøm, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg og Ås, og har ulik bakgrunn og erfaring med scenekunst. Nettopp denne variasjonen mener Anette er en styrke. – basert på det lille jeg vet om de som skal delta, har jeg tro på at dette kan bli et skikkelig blanda kor av unge, distinkte stemmer, sier hun.
Per Christian tror han vil lære minst like mye av ungdommene, som de vil gjøre av mentorene. Både når det gjelder hva de ser etter i en forestilling, hvordan de utrykker seg og hvilke ideer de har om hvor man kan drive kritikk. Han ser frem til diskusjonene som vil oppstå: Det er livsviktig for både kritikken og scenekunsten at vi får inn nye stemmer – med andre perspektiver og erfaringer. Disse vil selvsagt være ulike fra person til person, og jeg er derfor glad for at Scenekunstbruket har satt sammen en variert gjeng med folk! Jeg gleder meg til å møte alle; og håper på å bli irritert, provosert og/eller utfordret minst tre ganger i løpet av året.