Kulturelle bæremeiser, parkdresser og nistepakker

Hvordan kan vi sikre nasjonal formidling til barnehagebarna?

Tirsdag 10. juni
08:45 – 11:30
Bikuben, Det Norske Teatret

Alle barn, også de under skolealder, har rett til å oppleve kunst og kultur. Likevel er det avhengig av hvor barna bor, om de får et kulturtilbud i barnehagen. Det finnes mange ulike lokale formidlingsmodeller til denne målgruppen, men ingen nasjonal ordning som sikrer et likeverdig kunst- og kulturtilbud til alle. 

Unge Viken Teater, Tigerstadsteatret, Kulturtanken og Scenekunstbruket inviterer kunstnere, institusjoner, barnehageansatte og beslutningstakere til rundbordsamtale for å diskutere hvordan en nasjonal formidlingsmodell for 3-6 åringer kan organiseres og finansieres.

Dette arrangementet kan du delta på enten fysisk eller digitalt. Meld deg på via knappene under:


Magi midt på dagen

I skoletiden møter alle landets barn og unge kunstopplevelser.  Kunsterfaringer påvirkes av hvordan man tar imot dem og snakker om dem. Hvordan kan vi legge til rette for at barn og unges møte med scenekunst i skoletida er preget av kompetanse og nysgjerrighet?

Tirsdag 10. juni
13:00 – 15:00
Bikuben, Det Norske Teatret

Det er mange som påvirker opplevelsen av scenekunst; elevarrangører, lærere som tar imot forestillingene og snakker med elevene i etterkant, foreldrene som hører barna fortelle om det de har opplevd. Alle disse stemmene er med på å forme selve opplevelsen. Medias fremstilling og den generelle holdningen til kunst spiller også inn.

Kunst og kultur settes under stadig større press, og vi trenger mer enn noen gang å øke den generelle kompetansen på refleksjon og samtale om scenekunst.

I panelet møter du Johannes Hafnor, stipendiat ved UiA, som forsker på filmformidling og Den kulturelle skolesekken, i samtale med en lærerstudent, en utøvende scenekunstner og en representant for Unge stemmer. Samtalen ledes av Nora Evensen, teatersjef ved Brageteatret.

Produsert av Brageteatret og Scenekunstbruket


Kjøkkenbordsamtale med Unge stemmer

Hva tenker Unge Stemmer om scenekunstkritikk? Hvordan oppleves det å tre inn i et offentlig rom som kritiker, og hvordan finner man sin egen stemme?

Tirsdag 10. juni
15:15 – 16:00
Bikuben, Det Norske Teatret

I en uformell kjøkkenbordsamtale i Bikuben møtes noen av de unge stemmene til samtale med en kritikermentor og en scenekunstner. Med unge innganger undersøker de hva kritikk kan være, hvem den angår og hvordan de opplever sin egen plass i kunstoffentligheten.

Unge Stemmer er Scenekunstbrukets kritikkprogram for ungdom, etablert i 2012. Våren 2025 ble prosjektet, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, utvidet til en helårig redaksjon med tolv deltakere fra Oslo, Drammen og Østfold. Med veiledning fra kritikermentorene Per Christian Selmer-Anderssen og Anette Therese Pettersen er målet å gi ungdom verktøy og plattformer til å delta i den offentlige samtalen om scenekunst.

Unge stemmer er støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Prosjektet eies og driftes av Scenekunstbruket, som har inngått samarbeid med Kloden teater, Brageteatret og Østfold Internasjonale Teater om rekruttering av ungdommer og lån av lokaler. Redaksjonen, som består av ungdom mellom 15 og 20 år, skal publisere kunstkritikk i ulike former på ungestemmer.no