I 2015 var Mathias Aspen en av ungdommene fra Nittedal Ungdomsskole som fulgte Showbox og skrev om scenekunst for Unge Stemmer. Nå er han en av to ungdommer plukket ut av Akershus Teater i deres prosjekt ungTEKSTakershus, som skal få sin tekst satt opp i en profesjonell scenekunstproduksjon, med premiere mandag 27. mars. ungTEKSTakershus er et kunstprosjekt der målet er å inspirere aldersgruppa 15 – 25 i Akershus til å ta i bruk teatret som uttrykksmiddel. I likhet med Unge stemmer er prosjektet er født ut fra en tanke om at ungdom har stemmer, historier, meninger og observasjoner som er sterke, tydelige, kreative og ikke minst viktige å høre.

Jeg møter Mathias i foajeen på Ullensaker kulturhus, hvor han har øvd til vårens store forestilling sammen med klassen sin. Mathias går nå på dramalinja på Jessheim videregående skole. Ved begynnelsen av skoleåret deltok han på en skriveworkshop i regi av Akershus Teater, der elevene skrev tekster som siden ble fremført av de andre dramaklassene ved skolen. På bakgrunn av dette ble han som en av seks plukket ut til å delta i videre arbeid, og han utviklet teksten Tanker i overflod som nå dramatiseres. Mathias begynte først på en tekst om en tidsreise om vennskap og tap, men kom ikke i mål.  Etter en workshop med Øystein Brager, som leder ungTEKSTakershus, ble han inspirert til å skrive ned alle tankene som har demmet seg opp i løpet av dagen, og dette har han utviklet til scener og indre monologer.

Mathias skryter av Øystein og alle workshopene han har deltatt på dette halvåret. – jeg har fått møte nye tanker, og vi har snakket om ulike typer tekst. Min tekst ble jeg inspirert til å skrive etter at Øystein fortalte meg om en forfatter som skrev ned tankene sine når han ikke fikk sove. “Tanker i overflod” er derfor basert på mitt liv.

Målene med prosjektet er blant annet å oppdage og fostre talent og teaterinteresse blant ungdom, samt vise at teater er en relevant og kreativ ytringsplatform. Akershus teater ønsket også å skape en møteplass mellom ungdom og profesjonelle utøvere. Mathias sin tekst skal fremføres av Evelyn Rasmussen Osazuwa, Minken Fosheim og Peder Opstad, og onsdag kveld denne uken fikk han overvære en prøve med skuespillerne for første gang. Han beskriver det som veldig morsomt og spennende.

I likhet med ungTEKSTakershus er det viktig for Unge stemmer å vise at ungdoms stemme er verdt å høre på, og Mathias er en av dem vi fikk lese meningene til, da han var “SUSer” og fulgte Showbox i 2015. Vi lurer på om opplevelsen med Unge stemmer og Showbox påvirket ham på noen måte, og han forteller at det var spennende å få se så mye ulikt. – jeg har fått mye høyere krav til scenekunst etter Showbox. Både den jeg ser og den jeg lager selv. Spesielt dans etter at jeg så “Viruset” på åpningen av Showbox i fjor, den var FANTASTISK!

Vi gleder oss stort til å se Mathias sin tekst fremført på hans tidligere ungdomsskole i Nittedal, 29. mars. Turnéoversikt finner dere her, inngang er gratis.

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save