Om få uker setter Heddadagene i gang, scenekunstfeltets gigantiske festival i Oslo. I løpet av en drøy uke får publikum muligheten til å se forestillinger fra både de lokale institusjonene og tilreisende regionteatre. Og for andre år på rad har vi æren av å kunne presentere fjorårets vinner av Heddaprisen for beste barneteater; nemlig Tobias og dagen det smalt av Rimfrost produksjoner og Hålogaland teater. I samarbeid med Kloden setter vi opp to forestillinger i Marmorsalen på Sentralen, fredag 14. juni. En dagforestilling kl 12:00, og en ettermiddagsforestilling kl 17:00. Billetter finner du her.

Juryens begrunnelse:
Tradisjonelt har teater for barn vært fartsfylt og fantasieggende. Stadig oftere er det også lavmælt og ettertenksomt. Årets prisvinner er begge deler. Den er fargerik og fleksibel, og den understreker barns evne til å bearbeide virkelighet gjennom lek. Gjennom leken reflekterer rollefigurene, og de deler personlige dilemmaer. De fantaserer om det som ikke lenger finnes og det som ingen vet hvordan vil bli. De voksne befinner seg i randsonen, men skaper likevel trygghet rundt handlingens sentrale dilemmaer. De kan ta seg av de praktiske spørsmålene, mens barnas løsninger formidles gjennom dypt personlige perspektiver på identitet og forandring.

Tobias og dagen det smalt er en nydelig forestilling om å være født i feil kropp for 1. – 4.klasse skrevet av dramatiker Jenny Svensson. Teksten tar utgangspunkt i mennesker med kjønnsidentitetsutfordringer, og intervjuer av barn i 6 til 10 årsalderen om kjønnsidentitet og -mangfold. Gjennom en miks av fantasi og virkelighet utvikler forestillingen kunnskap og innsikt som hjelper oss å forstå at det er mange måter å være menneske på.

«Vi skal ta dere med på en reise inn i dinosaurenes fantastiske
verden. Og vår guide på reisen er verdens fremste dinosaurekspert.
Tobias! Tobias kan alt som er verdt å vite om dinosaurer, fra den minste
lille filleøglen til giganten Tyrannosaurus Rex.»

Det er
mange som kaller Tobias for Cecilie. Nesten alle kaller han for det
faktisk. Ikke engang mamma og pappa vet at Cecilie er Tobias. Og det er
jo ikke så rart, for utenpå har han jentekropp, men inni seg er han en
gutt. Tobias er det fineste navnet han vet om og sammen med den usynlige
dinosaurvennen Konrad kan Tobias være seg selv; verdens beste
dinosaurekspert!

Bestevennen Pauline prøver å hjelpe, men likevel
føler Tobias det som da meteoren kolliderte inn i jorda og alle
dinosaurene døde. Hva kommer til å skje hvis alle får vite hvem han
egentlig er?