Når det jeg egentlig vil er at du skal holde rundt meg
Katja Brita Lindeberg Produksjoner
Finnes det egentlig en kjerne i det å være mann, noe vi alle kan bli enige om? Eller er det bare et hav av paradokser og forskjeller? Er det så enkelt som vi tror, eller er det mye mer komplisert? Og hvorfor snakker vi egentlig om “roller” når ingen av oss egentlig vil defineres av dem?
“Når det jeg egentlig vil er at du skal holde rundt meg” gir oss et ærlig blikk på hva det vil si å være mann i dag. I stedet for å gi deg ferdige svar, tar forestillingen deg med på en reise gjennom personlige historier fra menn i forskjellige aldre og livssituasjoner. Vi tar rett og slett et “dypdykk” i hva dagens mannsrolle egentlig handler om. I forestillingen får vi alt fra symbolikk, popkulturelle memes og åpne, ærlige samtaler om det å være mann. Alt dette skjer innenfor rammen av et realityshow – tenk deg en “mancave” full av klisjeer, med tre mannlige skuespillere som lever livet under en kvinnelig leder sitt våkne blikk. Hun sitter i et kontrollrom ved siden av og kommuniserer med mennene gjennom en skjerm. Scenen blir som et forskningslaboratorium der vi får studere hvordan mennene håndterer presset fra både hverandre, kvinnen og publikum.
Det som skjer er en blanding av humor, varme og sårbarhet. Gjennom forestillingen får vi en påminnelse om hvor komplisert det kan være å være mann – normene og idealene er mange, og forventningene kommer fra alle kanter. Forestillingen lar mennene bli sett – og det kan være både utfordrende og frigjørende.
– Jeg satt igjen med at andre folk vil skjønne hva jeg har gått igjennom. Det var noen scener der de sa ordrett fra hjernen min liksom. Det traff så hardt. Vgs-elev
Visste du at 80 % av det som blir sagt i denne forestillingen er direkte sitater fra intervjuer med 23 forskjellige menn? De siste årene har det vært mye fokus på representasjon, minoriteter og hvordan makt fungerer i samfunnet. Det har fått oss til å tenke mer over hvordan vi selv og de gruppene vi tilhører passer inn med andre. Men selv om det har blitt snakket mer om menn og psykisk helse, virker det som utfordringene menn står overfor ofte blir oversett, bagatellisert eller skaper konflikter. Nå som regjeringen har jobbet med Mannsutvalget for å se på hvordan det står til med gutters og menns likestilling i Norge, har dette temaet aldri vært mer aktuelt. Kanskje er det på tide å ta en nærmere titt på hva det egentlig vil si å være mann i dag?
Bidragsytere – workshopsholdere: Saila Hyttinen (tekstarbeid), Taneli Törme og Jannik Elkær (arbeid med koreografi) og Katinka Steensgard (workshop i dragking)
Co-produsent: Rosendal teater og Black Box Teater
Samarbeidspart: Dansit
Støttet av: Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fritt Ord, Seanse, Trondheim kommune og Trøndelag fylke
Varighet:
90 minutter
Maks kapasitet:
200
Opprigg:
240 minutter
Nedrigg:
150 minutter
Scenestørrelse:
Spilleareal:
Bredde: min 8,5 meter
Dybde: min 8 meter
Høyde: 5,5 meter
Rom- eller arealspesifikasjoner:
Kulturhus eller lignende. Må finnes trekk i taket for å henge 2 stk lyskastere midt over spillearealet og 3 stk lyskastere i tak over publikumsamfi.
Publikumsplassering:
Publikum plassert i amfi.
Bærehjelp:
4
Må blendes:
Ja
Teknisk utstyr (må leies eller medbragt):
Produksjonen medbringer eget teknisk utstyr (lys/video/lyd)
Utstyret består av 17 lyskastere, PA og mygger til utøvere, samt videooppsett med projektor og kameraer.
Strøm:
-
Annet utstyr:
Scenografien består av (medbringes av kompani):
Modulære veggrammer, mål: B:8m D: 3,5m H:2,4m når de er montert.
En bar
En sofa
Et fotballbord
En fatboy
Rekvisitter
Workshop:
Ja
Kommentarer til workshop:
Det er utarbeidet et pedagogisk opplegg med forslag til for- og etterarbeid til lærere i forbindelse med visningen av forestillingen. Kan ettersendes hvis ønskelig.
I tillegg tilbyr likestillingssenteret KUN en workshop i likestilling og kjønn med utgangspunkt i forestillingen som kan bestilles som tillegg til selve forestillingen.
TILBUD OM WORKSHOP OM KJØNN OG LIKESTILLING MED UTGANGSPUNKT I FORESTILLINGEN
”NÅR DET JEG EGENTLIG VIL ER AT DU SKAL HOLDE RUNDT MEG”
LEDET AV LIKESTILLINGSSENTERET KUN
Workshopen gjennomføres dagen etter visning av forestillingen ” Når det jeg egentlig vil er at du skal holde rundt meg. ”
Kort tekst om workshopen:
Med utgangspunkt i forestillingen, vil vi diskutere på hvilke måter kjønnsroller påvirker oss og livene vi lever. Workshopen vil bruke interaktive metoder, for å skape et rom hvor elevene får mulighet til å diskutere temaer som ellers diskuteres mye i lukkede nettforum. Hvilke forventninger opplever vi fra samfunnet rundt oss, hvordan kommer kjønnsnormer til uttrykk og hvordan blir vi påvirket av dem? Workshopen ledes av prosessleder i Likestillingssenteret KUN, med lang erfaring i å legge til rette for felles samtaler om temaer relatert til kjønn og likestilling.
Antall deltakere per workshop: 10 – 40 deltakere
Tidslengde på workshopen: 1, 5 timer
Opp til to workshoper per dag
Antall workshopholdere: 1
Kontaktperson hos KUN: Marte Taylor Bye, mtb@kun.no
Pris: Honorar for en workshopholder + reise/kost/overnatting
KUN har kontorer i fylkene Nordland, Trøndelag og Vestland og det vil derfor kunne bli billigere med tanke på reise og overnatting i disse fylkene.
Hjemmeside KUN: www.kun.no
Likestillingssenteret KUN jobber for inkludering og mot diskriminering i Norge og internasjonalt. KUN har bred kompetanse og engasjerte fagfolk med interesse for mennesker og samfunn. Rettferdighet og likeverd er KUNs kjerneverdier.
Likestillingssenteret KUN arbeider for et samfunn hvor alle mennesker har like muligheter og rettigheter på alle samfunnsområder, som politikk, familieliv, arbeidsliv og fritid.
KUN har kontorer i Steigen, Steinkjer og i Bergen, og kjenner distriktenes spesielle styrker og utfordringer. Likestillingssenteret KUN har bred erfaring og bruker ulike metoder, forskning og statistikk for å bedre likestillingssituasjonen og for å skape et bredere mangfold i samfunnet. Likestillingssenteret KUN skal også være brobygger mellom forsknings- og praksisfeltet.
KUN skal i henhold til stiftelsens vedtekter og oppdragsbrev fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
• Arbeide for å fremme likestilling mellom kjønnene.
• Være en synlig og profilert aktør for likestilling regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
• Delta i samfunnsdebatten og spre kunnskap om likestillingsarbeid.
• Synliggjøre andre diskrimineringsgrunner som seksuell orientering, alder, nedsatt funksjonsevne, etnisitet og religion.
• Utvikle, dokumentere, systematisere og analysere kunnskap om og integrering av kjønnslikestilling i både offentlig og privat sektor.
• Delta i internasjonale samarbeid.
Katja Brita Lindeberg
Kunstnerisk ansvarlig, Regissør, Skuespiller, Produsent
Benjamin Lønne Røsler
Skuespiller
Joakim Thrane
Skuespiller
Per Magnus Barlaug
Skuespiller
Eirik Brenne Torsethaugen
Lysdesign, Foto/animasjon/film, Tekniker
Kristoffer Johnsen
Tekniker
Jenny Hilmo Teig
Kostyme
Arnfinn Killingtveit
Komponist
Jørgen Sellevold
Scenografi
Guro Hustad Stugu
Annet
Grunnpris A
Kommer snart!
Reise, diett og opphold ikke inkludert
Ta kontakt med:
Katja Brita Lindeberg
lindebergkatja@gmail.com
41031732