Annethvert år inviterer vi det nasjonale fagnettverket for scenekunst i Den kulturelle skolesekken rundt om i Norge med på en nettverkstur, og i år gikk den til Edinburgh og Edinburgh International Children’s Festival.

Vi har hatt tre utrolig flotte dager, og mellom oss har vi sett 10 forestillinger, panelsamtaler om klima og queer work for young audiences og ikke minst har vi hatt masse fine samtaler oss i mellom! Vi har gått opp på topper, og inn i mørke saler, og i likhet med Showbox arrangeres også Edinburgh International Children’s Festival på teatre og venues over hele byen, så vi har gått byen på kryss og tvers også!

Edinburgh International Children’s Festival og Imaginate

Denne festivalen arrangeres av Imaginate, en organisasjon vi har samarbeidet tett med i flere år. De siste 7 årene har vi vært partnere i EU-prosjektene PUSH og PUSH+ der scenekunstnere fra flere ulike europeiske land har møttes og samarbeidet om ulike tema innen scenekunsten. Siste del av dette prosjektet var det vi som arrangerte, kunstnerlab’en «Different bodies» i 2022.

Edinburgh International Children’s Festival er en av Europas ledende festivaler for scenekunst for et ungt publikum, og de har holdt på i over 30 år. Scenekunstbruket prøver å besøke den hvert år, ogg det samme gjør de med Showbox. Flere norske forestillinger de har sett på Showbox har blitt hentet til Edinburgh, blant annet Katja Brita Lindebergs «Om bare Rosa kunne trylle» og NIEs «We come from far, far away». 

Imaginate jobber ganske likt som Scenekunstbruket, og i Edinburgh har de en «miniversjon» av Den kulturelle skolesekken. 

Årets festival

Selve festivalen varer i 9 dager, og i år fikk vi med oss tre av dem. Til sammen har vi sett 9 ulike forestillinger, og 2 panelsamtaler. I den første møtte vi flere scenekunstnere som lager «queer work for children», og i den andre hørte vi tanker om klima både fra scenekunstnere og arrangører.

I tillegg fikk vi i Scenekunstbruket se et work in progress: «The show for young men», en forestilling som har hatt sitt utspring i en av kunstnerlab’ene i PUSH+.