I forbindelse med at det i år er 500-års markering for reformasjonen, utlyste Kirkerådet 1,5 millioner i prosjektmidler til utvikling av scenekunstproduksjoner for barn og ungdom. Scenekunstbruket har vært faglig og administrativ samarbeidspartner, og nå er midlene fordelt!
Syv forestillinger om reformasjonen får økonomisk støtte av Kirkerådet. Reformasjonsmarkeringen skal nå ut til den oppvoksende generasjon.
Høsten 2017 kan kirker over hele landet invitere til forestillinger som aktualiserer reformasjonens temaer for barn og unge. Nåde, myndiggjøring og livsmestring er noe av det som vil bli utforsket gjennom dette prosjektet.

Scenekunst à la Luther
I 2017 feires 500-årsjubileum for reformasjonen , og i den forbindelse utlyste Kirkerådet 1,5 millioner i prosjektmidler til utvikling av scenekunstproduksjoner for barn og ungdom.
Scenekunstbruket er med som faglig og administrativ samarbeidspartner. Det ble mottatt 37 søknader fra hele landet med en total søknadssum på over kr 9,5 millioner. Søknadene viser et stort mangfold i både form og innhold og hvor tematikken blir aktualisert på nye, spennene og utfordrende måter.

– Vi gleder oss til å følge prosessen videre med de som får tildelt støtte, og håper forestillingene får et langt turnéliv, sier Anki Oveland, daglig leder i Scenekunstbruket.
Syv søknader ble tildelt støtte på bakgrunn av en helhetlig vurdering med vekt på innhold og kunstnerisk kvalitet. I sjanger inneholder søknadene tradisjonelt teater, musikk, objekt, dukker, fortelling og dans. Flere av forestillingene har en involverende form.

Hvorfor scenekunst i trosopplæringen?
En av søkerne skriver: – Kirkerommet og teaterrommet har noe til felles: begge er steder for riter og ritualer og er et egnet rom for å ta opp de store spørsmålene. Kirkerommet har en egen konsentrasjon, en egen stemning og en helt egen emosjonell ladning. Og der kirkerommet i stor grad er knyttet til tradisjoner – er teaterrommet et sted hvor disse kan testes, utfordres og åpnes opp.

– Vi gleder oss over den gode responsen på utlysningen Nåde2017. Jeg håper disse forestillingene vil skape viktige og åpne samtaler om liv og tro, tradisjon og fornyelse, sier seksjonsleder Kristine Aksøy i Kirkerådet.

Tildelingslista:
Happy Monks produksjoner: Because you are worth it! (Musikkteater, støtte 150.000 kr)
Hordaland Teater: Josef og brørne hans (Teater, støtte 200.000 kr)
Kirketeatret i Fredrikstad/Thor Rummelhoff: Åpne en dør (Teater, støtte 210.000 kr)
Blendwerk: Martin (Teater, støtte 390.000 kr)
Inamorata Dance Company: Størst av alt er (Dans, støtte 100.000 kr)
Arctic Rose Productions: Barnas bål, (Musikkteater, støtte 200.000 kr)
Fortelleriet: Fortellingen om Jakob (Ulike genre, støtte 250.000 kr)