Tidligere i år møttes Mine Nilay Yalcin og Julian Karenga hverandre her hos oss. Hør de snakke om eget kunstnerskap, publikum, hva som inspirerer dem og hva de holder på med akkurat nå.

Mine Nilay Yalcin er utdannet skuespiller fra Nordic Black Xpress teaterskole og har siden 2006 jobbet som regissør og teaterinstruktør. I 2016 var hun en del av EU-prosjektet PUSH der scenekunstnere fra hele Europa møttes i Irland og jobbet med teamet «Migrasjon». Mine har i sitt arbeid fokus på multikulturelt og politisk teater, og hun har jobbet mye med ungdom og marginaliserte grupper. Hun tar nå sin mastergrad i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo hvor hun fordyper seg i regi og gateteater. Mine er spesielt opptatt av å ta teateret ut av tradisjonelle teaterrom og sørge for at teateret treffer også de som sjelden eller aldri går i teateret. I 2018 lagde hun gateforestillingen Asfaltpuls – paranoia som faen i solnedgang av M. H. Hallum, og i 2020 regisserte hun CULPA! i unntakstilstand av Taro Cooper ved Kilden Teater i Kristiansand.

Julian Karenga (1995) er dramatiker og skuespiller og ble uteksaminert fra The Liverpool Institute for Performing Arts i 2018. Etter to måneder i Zambia med Barefeet Theatre og 9 måneder som frilanser i London, er han tilbake i Norge og har siden jobbet hos blant annet Tromsø Byteater og Brageteateret. Til høsten 2021 er han klar med premiere – både som en av tre dramatikere på Unge Viken Teaters oppsetning av «Alt vi ikke sier» – men også som skuespiller og dramatiker i monologforestillingen «Snøbrun» i Skien hos Teater Ibsen:

På en reise fra kaia i Tromsø til sandstranden i Dar es Salaam er Snøbrun blitt en tankestrøm som tar for seg spørsmål rundt identitet med flerkulturell arv. Vevende ut og inn av poesi, rap, nordnorske og tanzanianske visesanger er dette en historie om hva som gjør opp ett frakturert menneske. Det handler om å ha en fot i begge leire, å bære samfunnets forventninger på sine skuldre og hvordan det er å måtte stå i evig forsvarsposisjon uten å ha begått noen ugjerning.

En sofa, en lenestol, en halv time, to scenekunstnere. Hva snakker de om?

Samtalen kan du se her, på Facebook eller høre der du lytter til podkasts.