I fjor meldte Scenekunstbruket seg inn i Balansekunst, en forening av mer enn 50 musikk- og kulturorganisasjoner som arbeider for et likestilt og mangfoldig musikk- og kulturliv. I samarbeid med dem, og med Kulturtanken inviterte vi til seminaret “Kjønn i Scenekunsten” under Showbox i fjor.

I den forbindelse gikk vi igjennom alle program på Showbox fra 2005 fram til og med 2017 og telte opp antall kvinner og menn bak scenen (manus, regi, ide, dramaturgi) og blant utøverne (skuespillere og dansere). Og det er jevnt! Sammenlagt er det 53,6 % kvinner bak scenen og 50,2 % på scenen på disse årene.

Dette betyr på ingen måte at vi er i mål, og vi i Scenekunstbruket og Showbox vil fortsette å ha likestilling høyt på agendaen, blant annet ved å være oppmerksom på hvordan kjønn og identitet også blir framstilt på scenen. Derfor er vi med i EU-prosjektet PUSH, der ett av temaene som har blitt arbeidet med er nettopp “kjønn og identitet”. Likestilling har også vært aktuelt i de to andre temaene; overbeskyttelse og migrasjon.

Goodbye KittyRebekka/Huy. Fotograf: Chrisander Brun. Forestillingen spilte på Showbox 2017.