19. november, 2024
Å skape et fellesskap
Hva skal fremtidens Showbox være? spurte vi oss selv vinteren 2024. En må evne å tenke nye tanker rundt en snart 20 år gammel festival.
Spørsmålet levnet ingen tvil om hvor viktig Showbox er for alle i Scenekunstbruket. Det er her vi på et vis oppsummerer vårt årlige arbeid ved å løfte fram verk og kunstnere vi mener leverer noe av den beste scenekunsten fra inn- og utland. Vi får oppleve fellesskapet i scenekunstfeltet for et ungt publikum, og skape møteplasser der samtaler og utvikling kan skje.
I en mildt sagt urolig og usikker verden der individuell tenkning og egen vinning virker å seire samtidig som kunsten taper terreng, kjennes det viktigere enn på lenge å hegne om felleskapet kunsten gir. Det er nettopp her scenekunsten er unik. Gjennom å være en kollektiv kunstform der vi er avhengig av at individer og kunstnergrupper jobber sammen, at de skaper sammen og at publikum i siste rekke opplever levende kunst i fellesskap. For min del er det mye av dette som gjør at scenekunsten ligger hjertet så nært.
For å presentere kunsten i det fellesskapet som Showbox er, tok vi noen tydelige valg i etterkant av fjorårets festival. Blant annet er festivalen kortet ned til tre dager. Vi håper dette gjør at flere av publikummerne blir med oss hele, eller i alle fall mesteparten av festivalen, som da avsluttes med utdeling av Gulljerven og en real fest. Vi har ellers ikke kuttet ned på hverken ambisjonene eller antall forestillinger, snarere tvert imot.
Årets program bærer tydelig preg av verdensbildet, og kunstnersamtalen vår Krig, konflikt og død i scenekunsten for et ungt publikum oppsummerer det ganske greit. Men dette betyr ikke at det ikke også er mye latter, omsorg, nysgjerrig undring og til og med sci-fi i årets program – gjerne i kombinasjon med førstnevnte tematikker.
Å ha muligheten til å presentere to ulike kunstneriske perspektiver fra Palestina i årets program, kjennes utvilsomt viktig. I Motforestillingers Revolusjonens løfte får vi historien om The Freedom Theatre i Jenin på Vestbredden, og det palestinske dansekompaniet Stereo 48 leverer dansekunst av høyeste klasse og gir publikum en kort intro til dabkeh – folkedansen fra Midtøsten. Å vise unge i Norge noe av kunsten og kulturen fra landet som nå bokstavelig talt raseres gir mening på så mange plan.
Jeg synes en Unge stemmer-deltaker sa det så godt, om hva som skal til for at han liker en forestilling:
… det er spennende å kunne få sett ting fra ulike perspektiver. Da kan du få en bedre forståelse for hvordan noen reagerer som de gjør, hvordan noen tolker ting og hvorfor.
I dagens verden trenger vi kunsten til å gjøre nettopp dette, utfordre oss og stille spørsmål til hvordan verden er, og ikke minst, kan være og kan bli. Vi ser som vanlig frem til å lese årets Unge stemmers refleksjoner fra sine kunstmøter på ungestemmer.no, som i likhet med Showbox har fått et løft både visuelt og teknisk med nytt design og nye nettsider. Vi håper det faller i smak.
Tusen takk til alle som bidrar inn i festival-fellesskapet enten du er kunstner, samarbeidspartner, fagperson, internasjonal gjest eller publikummer. En festival hverken lages eller oppleves alene, men sammen, og vi gleder oss stort til å være sammen med dere alle gjennom tre intense festivaldager.
Velkommen til Showbox 2024!
Tine Valavuo Tyldum
Daglig leder Scenekunstbruket / Festivalsjef Showbox